Marten Janse

Singer songwriter

Stuifzand is de samenwerking tussen gitarist/componist Jan Rooijmans en mij. Samen brengen wij eigen teksten en hertalingen van bestaande nummers in het Nederlands. De stijl is te kenmerken als folk/Americana en als luisterlied.

Foto gemaakt door Caroline van Dijk

Stuifzand

Wij kennen elkaar uit onze studententijd in Amsterdam toen wij beiden deel uitmaakten van de Nederlandstalige band Ziroop.

Inmiddels hebben wij ook opgetreden met en treden wij op met extra muzikanten, o.a. Kees Reijnders op klarinet.

En met blazers en drums als band onder de naam Stuifzand Jazz. Maar altijd in het Nederlands... -Summertime / Zomernacht en het leven dat lacht.

Optredens

2023
 • 5 februari: Gluren bij de Buren Haarlem. We gaan optreden op de centrumlocatie van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland met een kort programma poëzie en muziek met de titel 'Het plein is leeg'.
2022
 • Zondag 16 oktober verzorgden we een muzikale bijdrage aan het poëziepodium van Corry Nieman in Heerhugowaard. Twee keer twee nummers plus een toegift. Mooie opkomst, goede geluidstechniek! Voor herhaling vatbaar...
 • Op 18 september traden we op in Heemstede in de Pinksterkerk tijdens het festival van Beleef Heemstede. We deden drie nummers: Vuurwerk, Het plein is leeg en Taal noch teken. In een uitgebreide bezetting met Roeland Vonk op contrabas en Benno Boeters op percussie. Serge van der Sar trad met ons op als altsaxofonist in dienst van het Symphonisch Blaasorkest Heemstede, Stuifzand met kruisbestuiving!
 • Op 18 april traden we op voor Jan de Bruin ter gelegenheid van zijn verjaardag, samen met een aantal dichters. Binnenkort vertrok hij naar een verzorgingstehuis.
2021
 • Op 30 oktober gingen we opnieuw naar Osnabrück, naar de boekhandel in de Bierstrasse. Deze keer niet met de Haarlemse Dichtlijn, maar ter opluistering van de bundelpresentatie Duitse poëzie van Monika Joras.
 • Op zondag 5 september was er een buiteneditie van Gluren bij de Buren. Daar deden wij aan mee in combinatie met het Dyvonna Jazz Collective. We speelden in Haarlem Noord. Elke set begon met twee luisternummers van Stuifzand. Daarna nam zangeres Yvonne Soff de knap solerende band over met jazz klassiekers, Brazilian shuffles en Latin groove.
2020
 • Op 7 maart reisden we in het kielzog van de Haarlemse Dichtlijn mee naar Osnabrück, Haarlems zusterstad in Duitsland. We luisterden het poëzieprogramma op met een viertal poëtische songs.
2019
 • Zondag 15 september was Stuifzand Jazz om 14.00 uur te horen in Hof20 tijdens de Open Monumenten Dagen. Met jazzmuzikanten: drummer Guus van Sanden, percussionist Benno Boeters, contrabassist Roeland Vonk, toetsenist Peter Koedoot, saxofonist Herbert Jan Kaars Sijpesteijn en trompetist Bart van Zutphen.
 • Dinsdag 6 augustus deden we mee bij de Singer Songwriter Circle Haarlem in café Lokaal... Gert Jan Kooren baste mee met alle optredende artiesten. Dus: Stuifzand plus upright bass met nummers van Townes Van Zandt (in het Nederlands).
 • Dinsdag 25 juni traden we op bij de Haarlemse Dichtlijn.
2018
 • Dinsdag 6 november was er weer een avondvullend muzikaal programma van de Singer Songwriter Circle Haarlem bij café Lokaal. Wij meldden ons met z'n tweeën voor een optreden met drie heel verschillende nummers. Was gezellig!
 • Stuifzand trad zaterdag 8 september op in Hof20, Begijnhof 20 te Haarlem, tijdens het Haarlem Cultuur Festival. Een bijzonder optreden waarbij we onze akoestische nummers aanvulden met Nederlandstalige jazz! We speelden drie sets: 13.00 uur, 14.30 uur en 15.45 uur. Elke set startte als duo en bouwen we op tot band. Met Jan Rooijmans (gitaar), Guus van de Sande (drums), Roeland Vonk (contrabas), Peter Koedoot (toetsen), Charles van Donselaar (saxofoon) en Benno Boeters (percussie).
 • Vrijdag 6 juli deden we een kleine set op een besloten feest in een tuin in Heemstede. Jan en ik met z'n tweeën. Maar omdat Yvonne Weijers ook te gast was, zong zij met Jan spontaan "Summertime" en gelijk ook maar in het Nederlands met de door mij hertaalde tekst. En -uniek!- het laatste couplet zongen we samen.
 • Stuifzand Jazz. Met een zeskoppige jazzband op De Grote Markt van Haarlem optreden, wie wil dat niet? Yvonne Soff en ik deden het omstebeurt op 1 juli van 12.00 - 16.30 uur. Beetje achtergrond, beetje aantrekkingskracht voor de markt van het Vrijwilligerscentrum Haarlem. Met Jan Rooijmans (gitaar), Benno Boeters (drums), Roeland Vonk (contrabas), Peter Koedoot (toetsen), But Klaasen (saxofoon) en Charles van Donselaar (saxofoon).
 • Zondag 10 juni was Stuifzand met de Haarlemse Dichtlijn mee op tournee in de Wijngaardtuin. Jan en ik, aangevuld met Kees op klarinet. Dus Stuifzand Akoestisch.
 • We noemen geen namen, maar ter gelegenheid van een 60e verjaardag, combineerde Jan muziekgezelschappen op een -besloten- feest in april tot een optreden van Stuifzand Jazz. Aangevuld met drums en bas, toetsen en saxofoon, en de klarinet van Kees Reijnders, brachten we een repertoire dat de songs van Stuifzand combineert met een aantal jazz-klassiekers.
 • Op 11 maart 2018 was er weer een Gluren bij de Buren. Wij waren te gast in Haarlem-Oost bij Hans en Rina. We speelden drie verschillende sets met poëzie en zang, om 12.00 uur, om 13.30 uur en om 15.00 uur. Kees Reijnders was -opnieuw- onze gastmuzikant op de klarinet.
2017
 • Donderdag 21 december stonden we geprogrammeerd met een complete set in Café Akoestiek bij Duyckercafé in Hoofddorp. Dat werd een mooi optreden waarbij Jan voor het eerst ook z'n banjo meenam voor de vertolking van Townes Van Zandt 'The Higway Kind' -maar dan in een hertaling naar het Nederlands, natuurlijk. Ook deden we de aangekondigde nieuwe liefdesliedjes en -voor de gelegenheid- een kerstsong. Maar het mooiste van het mooiste was dat Kees Reijnders mee speelde op klarinet!
 • Zaterdag 8 juli vonden er van 15.00 uur tot 20.00 uur diverse muzikale optredens plaats in de tuin van Eric Vane in Huizen aan de Keucheniusstraat 27. Wij deden vier songs plus een gedicht. Met o.a. Jop van der Werff, Iep van der Waal, Luca van der Waal en Yvonne Soff.
 • Zaterdag 6 mei traden we op in de bibliotheek van Heerhugowaard aan de Parelhof tijdens het 10e poëziepodium van Schrijvenswaard, van 13.30 - 15.30 uur.
 • Dinsdag 4 april gingen we naar café Briljant voor het podium van de Singer Songwriter Circle Haarlem. Vanaf 20.30 uur...
 • Op 19 februari traden we opnieuw op met een compleet programma van poëzie en liedkunst tijdens Gluren bij de buren. Deze keer in de Riouwstraat 30, thuis bij Annemieke Wessel -Biere. Een kleine zestig bezoekers zagen ons optreden.
 • Op 29 januari, vanaf 15.00 uur, deden we mee op een podium in Amsterdam, Rechtboomsloot 78, onder regie van Gerard van Hagen (een oud-studiegenoot herontdekte ik). Voor de gelegenheid zong ik een duet met Yvonne Soff, 'Te mooi om waar te zijn' -een hertaling van Bang, bang (my baby shot me down) van Sonny Bono uit 1966.
2016
 • Op 24 december was er weer een Staldeurenfestival in taverne De Waag. Deze keer brachten we een nieuw nummer uit mijn bundel 'De witte spiegel': Het plein is leeg. Plus een ode aan Leonard Cohen middels de hertaling van 'I tried to leave you'.
 • Zondag 29 mei was er om 15.00 uur een optreden in Moestuin Leyduin. Deze keer met medewerking van Hanneke Koek op viool. We zongen naar het Nederlands hertaalde teksten van Frazey Ford, Townes Van Zandt en Trent Reznor, afgewisseld met eigen teksten en voordrachten poëzie.
 • Gluren bij de buren op 20 maart leverde ons drie huiskameroptredens op bij Leonore Hatt en Dick Stegenga thuis. Het werd een succes! 
 • Zaterdag 27 januari waren we te gast in café Koekenbier te Alkmaar in het poëzieprogramma van Alja Spaan: Reuring.
2015
 • Kerstavond, 24 december, maakten we onze opwachting in taverne De Waag tijdens het Staldeurenfestival, de bonte avond van de vaste bezoekers van De Waag. Wel een bijzonder podium met herinneringen aan Lennaert Nijgh, Boudewijn de Groot en Simon & Garfunkel.
 • Op 31 oktober 2015 was er een eerste kennismaking met het project Stuifzand middels een akoestische set in de Wijngaardtuin. Samen met Jan Rooijmans op gitaar, zong ik hertalingen van Frazey Ford en Trent Reznor -beter bekend in de uitvoering van Johnny Cash- en twee eigen teksten waaronder 'Laat mij de woorden' uit de bundel De witte spiegel.